Monday 11 November 2013

Divulgació científica

En general els humans tenim curiositat per les coses, i en general ens agrada aprendre: aprenem a cuinar, aprenen a ballar, aprenem a jugar amb una pilota, aprenem a tocar un instrument, ... Moltes persones de fet estan interessades en temes científics, però el problema està quan les explicacions d'alguns temes comencen a incloure termes molt complicats o equacions matemàtiques complexes. 

Afortunadament hi ha gent capacitada i interessada en fer divulgació científica, és a dir, a intentar explicar els temes científics d'una forma entretinguda i veraç. La llista és àmplia - amb noms com Carl Sagan, Isaac Asimov, David Attenborogh, Martin Gardner, ... - cobreix molts camps i els formats utilitzats molt variats i per tots els gustos (revistes, sèries de televisió, blogs, llibres, documentals, programes divulgatius ...). 

Internet ha facilitat molt aquesta tasca. A banda de poder trobar la informació directament o comprovar de fonts fiables algunes afirmacions, molta gent ha començat a aprofitat Youtube per alguna cosa més que per ensenyar que fa el seu nen, com un amic ha experimentat la gravetat o algun vídeo no gaire fiable, sabent que hi ha un públic que en vol saber més, com ja van demostrar fa molt, els creadors del gran experiment de la cola i el mentos i les legions d'imitadors. Si vols fer divulgació, només necessites fer les preguntes adequades, i respondre-les de la forma que creguis que és més didàctica. Aquí hi va uns quants exemples que et poden ajudar

Minutephysics  utilitza breus animacions per fer explicacions de física (té un spin-off on explica temes relacionats amb la Terra: MinuteEarth)

3 Simple Ways to Time Travel (& 3 Complicated Ones)


Veritasium  fa preguntes senzilles amb respostes no tan senzilles, i busca mostrar la resposta ajudat per experiments.

Derek Muller a Veritasium 

No us deixeu enganyar pel pentinat del presentador de Periodic table of videos, el seu objectiu és apropar els elements de la taula periòdica a tothom.

El Rhodi, un gran desconegut

Per què limitar-se només a un aspecte de la ciència o el coneixement?  A Crash course teniu grans explicacions sobre els temes més diversos agrupats, les croades, evolució o radioactivitat.

Radioactivitat

A Smarter Every Day, Destin, es fa preguntes que tots ens hem fet algun cop, com, per què els gats cauen de peus? Per què el cap de les gallines no es mou tant com el seu cos? O millor encara, que passa si disparo un AK-47 sota de l'aigua i ho gravo a càmera lenta? 

Destin investigant. No ho proveu a casa.



No comments:

Post a Comment